divendres, 5 de setembre del 2014

Escola Florida: “Pro-Hort" Escolàpies Figueres

El passat divendres, 5 de setembre, la ciutat de Figueres va acollir durant tot el dia la festa anual de “Viles Florides”, promogudes per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya.

És va fer l’entrega d’un reconeixement a la ciutat als jardins del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Durant l’acte també va ser premiats els col·lectius florits i el nostre projecte Pro-Hort de les Escolàpies, va ser escollit amb el reconeixement d’Escola Florida.

Aquest projecte d'hort urbà és concebut com una extensió de l’aprenentatge del coneixement del medi natural, on els alumnes poden observar i explorar les característiques dels diversos elements que en formen part d’aquest ecosistema. També és un eix organitzador, ja que ens permet estudiar i integrar sistemàticament cicles, processos... i abordar l’aprenentatge d’altres àmbits de coneixement. L’hort és a més un espai privilegiat per experimentar, per viure experiències, gaudir del contacte amb la natura i aprendre a tenir-ne cura. La posada en marxa de l’hort i les tasques necessàries pel seu correcte desenvolupament es porten a terme des de l’optativa de FOL amb estreta col•laboració amb matèries i optatives de l’àmbit de les ciències naturals impartides a l’ESO. De totes maneres, la transversalitat d’aquest projecte en facilita la seva obertura a tots els cursos de l’escola. La manca de sòl conreable ens limita a l’hora de planificar l’hort, de manera que l’opció més viable que hem trobat és la construcció de grans jardineres en el terrat de l’escola. Hi ha tres tipus de jardineres garrafes, pneumàtics i dipòsits. Cada un d’ells acull un tipus diferent de cultiu. A les garrafes hi ha conreat un jardí de cactus i crasses. Als dipòsits plantes hortícoles en funció de cada temporada i als pneumàtics les plantes aromàtiques i flors. I a les bótes de vi arbres fruiters. L’hort escolar tindrà una vigència equivalent a la durada del curs, distribuint les diferents tasques en els tres trimestres. És un projecte transversal obert a tota l’escola de P3 fins a 4t d’ESO. Totes les tasques fins el moment han estat dutes a terme pels alumnes amb la supervisió del professorat. Per tal de facilitar el seguiment de tot el que es realitza a l’hort s’ha creat un bloc informatiu: prohortescolapies.blogspot.com.es Aprofitant les xarxes socials també ens podeu trobar al twitter: @pro_hort i a l’instagram: pro_hort. A l’entrada de l’escola hi ha un plafó informatiu on setmanalment s’hi pengen les novetats de l’hort. El projecte es justifica perquè creiem que és necessari introduir nous elements i situacions d’aprenentatge a l’escola per motivar i responsabilitzar als alumnes partint dels seus interessos fent servir eines suggestives i atraients, així com possibilitar-los el domini de tècniques instrumentals i estratègies que possibilitin una participació activa, crítica i creativa.

Aquest premi ha significat un reconeixement a la nostra tasca educativa i ens anima a seguir treballant per una escola florida.